De TenderAcademy is onderdeel van Tender Services Group.

Ontmoet onze trainers

Mariëlle van der Keur

Founder TenderAcademy

Marielle van der Keur

Mariëlle van der Keur was niet persé voorbestemd pionier te worden in de wereld van tenders, oftewel overheidsopdrachten. “Nee, gadver! Ik had een broertje dood aan al die regels en kaders,” herinnert ze zich uit haar tijd als salesmanager voor een IT-reus. Toch is zij inmiddels bijna 20 jaar DGA van Tender Services Group. Het acquireren voor een bedrijf dat aanbestedingen monitort, bleek het keerpunt. “Daarbij merkte ik dat klanten graag wilden weten wat de overheid inkocht, maar struikelden over de ingewikkelde terminologie in zo’n uitvraag. En alles wat daarna komt. Zonde, want een tender is gewoon een andere vorm van verkopen.”

Als oprichter is zij hèt gezicht van Tender Services Group, werkt zij als senior specialist op strategisch niveau aan de professionalisering van complexe tenderprocessen en geeft trainingen. Daarnaast bekleedt zij bestuursfuncties bij de Codekamer Verantwoordelijk Marktgedrag (Erkende Verhuizers) en bij de Ombudsman Aanbesteden. Om zo de brug te slaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en maximaal resultaat te realiseren voor bedrijven die inschrijven op tenders.

Trainer van:
Module 3: How to Tender

Hugo ‘t Hart

Senior Adviseur

Hugo ’t Hart is een pionier in de wereld van het aanbesteden. Al sinds de beginjaren 90 heeft hij van dit vakgebied zijn beroep en zijn hobby gemaakt. Hij heeft honderden bedrijven geadviseerd in het opzetten van tenderdesks/afdelingen en gezorgd voor het opleiden van betrokken bidmanagers, bidwriters en salespersonen. En daarnaast hen begeleid bij het (in)schrijven. Verder is hij auteur van boeken en handleidingen en artikelen, spreker, dagvoorzitter en oprichter van de Tender Nieuwsbrief.

Hij werkte ook 12 jaar als directeur van Stichting Inkoopbureau West-Brabant (SIW), een samenwerkingsverband tussen 23 gemeenten en gemeenschappelijke regelingen om hun inkoop gezamenlijk en gestructureerd op te pakken. Jaarlijks werden er door de 40 medewerkers ongeveer 500 aanbestedingen op de markt gebracht. Hij kent dus ook de inkoopkant door en door.

Er volgde in 2006 en bewuste overstap (terug) naar de inschrijfkant bij TSG. Dagelijks is hij met zijn klanten en zijn hobby in de weer: als reviewer of schrijver van teksten, als trainer/opleider, als adviseur hoe bidmanagement op te pakken en vorm te geven, als BVP-specialist, als motivator, als klankbord….. Na bijna 30 jaar is hij nog steeds gepassioneerd actief in dit uitdagende vakgebied.

Tijdens de training Bidwriting duikt Hugo graag in de praktijk van de deelnemers om de herkenbaarheid en bruikbaarheid van het Bidwriting voor hen te vergroten. Daartoe vraagt hij aan de deelnemers om een aantal inschrijvingen aan hem te verstrekken zodat hij deze kan gebruiken als les/ leerstof.

Trainer van:
Module 6: Bidwriting

Tim Bakker

Winstrateeg

tim bakker

Tim Bakker heeft zijn kennis niet uit de boekjes maar opgedaan in 25 jaar praktijkervaring. Tims eerste deal als junior accountmanager was er een van 60 gulden. 15 jaar later verkocht hij als zelfstandige projecten en software tussen de 5 en 25 miljoen euro voor internationale ICT-organisaties. Hij heeft meer dan 35 salestrainingen gevolgd, deed >5.000 acquisitietelefoontjes en voerde >8.000 commerciële gesprekken.

De laatste 10 jaar is hij zelfstandig Winstrateeg Aanbestedingen vanuit www.tendertime.nl en werkt al 8 jaar succesvol samen met de Tender Services Group. Hij begeleidde >500 aanbestedingen en tenders en won >80% op kwaliteit. Daar waar andere aanbestedingsadviseurs vaak een inkoop- of juridische achtergrond hebben, komt Tim dus uit de échte salespraktijk en heeft tenders gewonnen door beïnvloeding vooraf. Dit laatste was de basis voor zijn succesvolle Tender Life Cycle (TLC) aanpak die zich laat samenvatten als: tenders winnen door bij sales te beginnen.

Trainer van:
Module 2: Verkoop

Suzanne Brackmann

Aanbestedingsadvocaat

Als advocaat bij een van de zgn. Zuidas-kantoren zocht Suzanne naar een rechtsgebied waar ze zich thuis in zou voelen: praktisch, grijpbaar en met een maatschappelijke dimensie. Vanuit het bouwrecht (bouw van scholen, ziekenhuizen, bruggen en tunnels) kwam ze in aanraking met het aanbestedingsrecht. Inmiddels zijn we bijna 30 jaar verder en is Suzanne een van beste en bekendste advocaten op het gebied van aanbestedingsrecht.

In 2004 startte zij haar eigen niche-kantoor, Brackmann Aanbestedingsspecialist. Het aanbestedingsrecht vormt de ‘ruggengraat’ van het kantoor, en contractenrecht en bouwrecht zijn de logische andere specialismen.

Suzanne en haar collega’s adviseren en ondersteunen opdrachtgevers, bedrijven èn hun adviseurs bij de aanbesteding van opdrachten en bij de uitvoering van de overeenkomsten. Het vinden van een creatieve oplossing geeft energie!

Energie krijgt Suzanne ook van het overdragen van haar kennis tijdens cursussen, seminars en opleidingen. De deelnemers waarderen haar lessen altijd hoog.

Trainer van:
Module 4: Aanbestedingswet & -regelgeving
Module 8: Jurisprudentie

Jacques Reijniers

Raadgever/docent Inkoopmanagement

Jacques Reijniers is sinds 2000 directeur/eigenaar van Apollo Consultancy B.V.. Hij heeft door de jaren heen met name gewerkt in de industrie en zijn aandachtsgebieden zijn inkoop/productie-logistiek, duurzaam inkopen, projectmanagement en interim management.

Hij was van 1994-1997 part-time associate professor aan Brunel University London/ Henley Management College. Tot 2000 was hij partner, bestuurder en consultant bij PricewaterhouseCoopers Management Consultants. In 2001-2006 was hij part-time executive professor aan Antwerpen Management School. Van 2007-2011 was hij was ook (part-time) directievoorzitter van het NIC B.V. (het inkoopadviesbureau voor de publieke sector). Van 2005-2014 (part-time) bijzonder hoogleraar Inkoopmanagement (NEVI-leerstoel) alsmede van 2012-2014 (part-time) directeur Nyenrode Lean Institute leerfabriek aan Nyenrode Business Universiteit. Van 2005-2019 (part-time) Wissenschaftliche Leitung Interim Executives Programme aan de European Business School EBS in Östrich-Winkel.

Als rode draad door zijn activiteiten loopt het daadwerkelijk (helpen) realiseren van strategische veranderingen op deze gebieden; thans in het bijzonder ‘het met leveranciers helpen realiseren van de strategische doelen van de inkopende organisatie’.

Trainer van:
Module 1: Inkoop

Fryse van Dijk

Negotiator

Fryse van Dijk is de Chief Negotiation Officer van Sound Negotiator. Een ervaren onderhandelaar die over de hele wereld heeft onderhandeld in grote en strategische onderhandelingen voor, onder andere, een Fortune500 bedrijf. Daarnaast heeft hij vele trainingen gegeven in uiteenlopende organisaties, adviseert hij bedrijven bij onderhandelingen en is hij zelf ook actief als onderhandelaar.

Wij zijn continue aan het onderhandelen. Tijdens ons werk en ook in ons privéleven. Vaak niet eens bewust. Daardoor weten we niet wat onze zwakke kanten zijn. En, nee, de sterke kennen we helaas ook niet. Het voortdurend in onderhandeling zijn maakt je dus geen betere onderhandelaar. Een goede onderhandelingstraining heeft dat resultaat wel. De Sound Negotiator training laat je zowel je valkuilen als kwaliteiten zien. Je leert je kwaliteiten te versterken en je valkuilen te vermijden. Je wordt getraind in bewust onderhandelen in plaats van op de automatische piloot.

Trainer van:
Module 7: Onderhandeling

Wouter van Tienhoven

Bidmanager

In 2005 is Wouter begonnen als accountmanager met als klant het ministerie van justitie. En daar horen Europese aanbestedingen bij. Aanbestedingen doe je er niet even bij. Dat kon beter en hij schreef een plan. De tenderdesk was geboren. Aanbestedingen, offertes, RFI, RFP, ITT, E-auctions en Best Value werden zijn dagelijks kost. In 2020 is hij gestart als zelfstandig adviseur bid & tendermanagement.

Naast zijn werk is Wouter voorzitter van ‘the Association of Proposal management Professionals (APMP)’. APMP heeft wereldwijd 12.000 leden (in Nederland ruim 200). Ook is hij penningmeester bij de stichting Ombudsman Aanbesteding (OMA). Deze stichting slaat een brug tussen aanbestedende diensten en inschrijvers om ‘beter aan te besteden’.

Bidmanagement is een schitterend vak. Op tactisch en strategisch niveau denk je mee over de koers van een onderneming. Geen administratief beroep maar dynamisch en elke dag anders.

Trainer van:
Module 5: Bidmanagement

Nannino de Wilde

Sales Consultant

“Aanbesteden is topsport”, zo spreekt Nannino de Wilde zich uit over aanbesteden. De parallellen tussen sport en aanbesteden zijn legio. Iedereen wil winnen, en om te winnen moet je de beste worden, en om de beste te worden moet je veel leren. Vanuit dat oogpunt is Nannino al jarenlang actief als trainer en coach op de top hockeyvelden, en deze ervaringen neemt hij mee in zijn trainingen.

Data en marktkennis zijn belangrijk, volgens Nannino. Om jezelf te kunnen profileren op de aanbestedingsmarkt, en aanbestedingen te vinden die als een jas passen bij de organisatie. Nannino duikt daarom graag de praktijk in met de deelnemers van zijn trainingen. Niet enkel theorie maar competenties aanleren waar een ieder direct mee aan de slag kan binnen de organisatie.

Door middel van doeltreffende voorbeelden uit de praktijk, toepassende opdrachten en hoge mate van interactie neem Nannino de deelnemers mee door de verschillende aanbestedingsplatformen en wat hier allemaal bij komt kijken, in de module: ‘How to tender’.

Trainer van:
Module 3: How to tender

Karin van IJsselmuide

Sustainable Procurement Specialist

Karin van IJsselmuide

Als echte Rotterdamse werkt Karin volgens het principe “handen uit de mouwen maar niet alleen”.

Op jonge leeftijd is zij aan de slag gegaan in de Rotterdamse haven en omliggende gemeenten. Door ervaring op te doen met de inkoop van werken, producten als dienstverlenende contracten en de theorie te ontwikkelen voor Nevi 1 en 2 leerde zij het vak. Haar module Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) gaf voor haar de doorslag: Het is nu echt tijd voor actie maar wel samen!

Als zelfstandige begeleidt zij sindsdien organisaties bij veranderingsprocessen. Maar wel met menselijke maat en humor. Bureau Karinijss heeft als motto: Successful by passion!

Zo zal zij ook als trainer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) geven. Met positieve energie komen tot een actieplan.

MVO is heel breed met thema’s als circulariteit, CO2, sociaal, diversiteit enz. Politieke doelen die in aanbestedingen terugkomen. Maar hoe weet je als inschrijvende partij wat echt van belang is en hoe maak je het verschil?

Trainer van:
Module 9: MVO, People, Planet, Profit

Jan Telgen

Econometrist

jan telgen

Jan Telgen (1952) is een econometrist, die een duale carrière heeft gehad. Enerzijds was hij al jong hoogleraar (Toegepaste Wiskunde en Inkoopmanagement), anderzijds was hij partner in adviesbureaus als Coopers&Lybrand en PwC. Ook was hij de oprichter en directievoorzitter van Significant. Als consultant heeft hij honderden adviesprojecten op het gebied van Inkoop en aanbestedingen geleid.

Jan’s academische werk is bekroond met diverse prijzen: o.a. de IFPMM Maple Leaf award, de Hans Ovelgonne award en de Ipsera lifetime achievement award.

In 2013 startte hij het Public Procurement Research Centre (PPRC), een sociale onderneming waar kennisontwikkeling en -verspreiding centraal staat en de medewerkers de kans krijgen onderzoek te doen en te publiceren (mogelijk leidend tot een academische promotie). PPRC voerde onder andere onderzoeken uit naar de inkoop van Wmo en Jeugdzorg in Nederland, een internationaal vergelijkende studie van de overheidsinkoop in de corona crisis en de analyse van de overheidsinkoop in o.a. Bhutan, Gambia, Oeganda, Sierra Leone en Nigeria.

Jan werkte voor gemeenten, provincies, het rijk en diverse andere publieke organisaties. Ook na zijn emeritaat is hij nog actief in de Tenderboard van het Rijk, van de Nationale Politie en van NRG/Pallas (de kernreactor in Petten). Daarnaast is hij toezichthouder bij een aantal organisaties in de zorgsector en het onderwijs en is hij voorzitter van de Rekenkamer van de gemeente Veenendaal.

Trainer van:
Module 10: Beoordelingssystematiek

Formulier geladen door Tribe CRM (problemen met het formulier? Bel ons: 070 388 41 39) Tender Services Group